Wat is Blue Monday?

De meest deprimerende dag van het jaar

Blue Monday zal misschien niet iedereen wat zeggen, maar de term wint jaar na jaar aan bekendheid. Het is namelijk de dag die volgens berekeningen van de psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar is. Blue Monday valt ieder jaar in de tweede helft van de maand januari. En dat gaat het vooral om de randvoorwaarden die op deze dag kunnen bijdragen aan de algemene negativiteit.

Het is het begin van de werkweek

Vraag 100 mensen welke dag van de week de minst fijne is en grote kans dat 99 van de 100 de maandag zullen noemen. De reden laat zich niet moeilijk raden; maandag is immers het begin van de werkweek voor velen. Het is dus geen wonder dat de meest deprimerende dag van het jaar op een maandag valt. Nu er nog 52 dagen overblijven moet natuurlijk de meest negatieve maandag nog worden aangeduid.

Buiten is het koud

Een manier om nog meer maandagen uit te filteren is door te kijken welke periode van het jaar het minst geliefd is. Hoewel er ook enorme liefhebbers zijn van de winter is de conclusie toch dat het het minst geliefde seizoen is. Vooral de koude temperaturen in de winter zorgen voor een afkeer. Blue Monday moet dus wel in de winter vallen.

Het is vroeg donker

Nog een deprimerende factor die meespeelt tijdens de wintermaanden is het gebrek aan daglicht. In het donker van huis af gaan en in het donker weer thuiskomen: fijn is anders! Eind december zijn de dagen het kortst, dus Blue Monday zal wel eind december zijn? Nee toch niet.

De gezellige feestdagen zijn voorbij

De reden dat Blue Monday in december valt komt natuurlijk door de feestdagen. Kerst en Oud en Nieuw zorgen ieder jaar weer voor een magische en saamhorige sfeer waarin weinig ruimte voor negatieve gevoelens is. Maar zodra de feestdagen voorbij zijn komen veel mensen in een soort van zwart gat terecht. De temperaturen zijn nog steeds laag, de dagen duren nog steeds kort, maar de warmte van de feestdagen is voorbij.

Er plakken een paar extra kilootjes aan je lichaam

'Dankzij' de feestdagen ben je waarschijnlijk wat aangekomen. Al dat lekkere eten, ijs, chocola en oliebollen zijn niet goed voor de lijn.

Je goede voornemens zijn (weer) niet gelukt

Blue Monday moet dus wel in januari vallen. Een extra deprimerende factor in januari kan het mislukken van het naleven van goede voornemens zijn. Als een goed voornemen niet lukt geeft dat een negatief en somber gevoel.

Je geld is op

Iets waarover we nog niet hebben gesproken is dat de feestdagen in december ook behoorlijk wat geld kosten. In januari zien mensen daarom sneller dan normaal de bodem van de portemonnee. En als je weinig geld hebt geeft dat een somber gevoel.

Waar blijft dat salaris nou?

Het moment waarop de portemonnee het leegst is is het moment vlak voor de uitbetaling van het salaris. Blue Monday valt dus op de maandag voor de uitbetaling van het januari-salaris.

Datum

Als je bovenstaande redenen opsomt blijft er maar één datum over; de eerstvolgende editie van Blue Monday valt op maandag 18 januari 2021.

Blue Monday Sale geeft verlichting

Er zijn gelukkig tal van dingen die je kunt doen om Blue Monday een stuk vrolijker door te komen. Ga bijvoorbeeld lekker shoppen! Steeds meer winkelketens houden namelijk Blue Monday Sale met flinke kortingen.